Ця смакота готується простіше простого. Мойва на сковороді зі сметаною та цибулею. Рецепт простий, але як же смачно!

Мойва – рибка дуже смачна, особливо в смаженому або тушкованому вигляді.

Ніхто не заперечуватиме, що до мойви багато українців ставляться з зневагою, адже це найдешевша риба на прилавках наших супермаркетів. А дарма, адже мойва за своїм складом не поступається таким рибам, як лосось та тунець. Більш того мойва може дати фору і деяким видам м’яса, принаймні, але рівнем селену в ній. Адже саме цей елемент перешкоджає утворенню ракових пухлин і бореться із вільними радикалами. Крім того, в мойві містяться такі вітаміни, як А, D, РР, К, Е, С, В12, В4, В1, а ще в ній багато: калію, кальцію, магнію, сірки, фосфору, заліза, міді, йоду, селену, цинку, фтору, хрому. З’ївши 100 г мойви людина повністю забезпечує свій організм необхідною нормою омега-3. Ось чому мойву потрібно обов’язково включити до свого раціону.Джерело

Давайте навчимося готувати мойву на сковороді з цибулею, сметаною та водою.

  • шовковиця – 500 d;
  • цибуля ріпчаста – 180 р;
  • порушений – 100 g 10 %;
  • вода – 100 мл;
  • сіль за смаком;
  • перець чорний на смак мелений;
  • тим’ян – 1 гілочка (-і);
  • петрушка – 10 г;
  • олія – 50 мл;
  • борошно пшеничне – 40 р.

Насамперед мойву потрібно розморозити при кімнатній температурі, якщо рибка була куплена в замороженому вигляді.

важливо!

  • Риба повинна бути без механічних пошкоджень, із сріблясто-сірою лускою, без плям. У замороженому вигляді мойву бажано купувати у вакуумній упаковці.
  • Свіжа риба має мати свіжий морський аромат. При покупці охолодженої мойви на вагу, подивіться на її хвостик. Він не повинен бути сухим. Якщо рибка має великий животик, це говорить про наявність в ній ікри.

Готувати мойву за запропонованим рецептом можна в цілому вигляді, не очищаючи від голови та нутрощів, але є зручніше, звичайно, очищену мойву.

Розморожену рибу очистити від нутрощів та голови. За бажанням, акуратно можна видалити хребтову кістку. Перемістити в друшляк і добре промити проточною водою, переглядаючи всередині, щоб не було чорної плівки

Лимон добре промити та обсушити серветкою. Розрізати навпіл. Видавити сік із двох половинок. В глибоку миску влити близько 500-700 мл холодної води і додати до неї лимонний сік. Перемішати.

У лимонний розчин опустити рибну тушку на 15-20 хвилин. Завдяки лимонному соку мойва матиме приємніший аромат.

Далі потрібно відкинути мойву на друшляк і вмочити серветкою від зайвої вологи.

Перемістити рибу в глибоку миску. За смаком підсолити та поперчити. Додати листочки чебрецю. Вони дають приголомшливий аромат. Перемішати. Залишити на 10-15 хвилин.

На плоску тарілку всипати борошно. Обсипати кожну рибку з усіх боків борошном.

Влити олію (половину порції) і добре розігріти. Викласти запановану мойву. Обсмажити на великому вогні по 2-3 хвилини з кожного боку. Обсмажену мойву викласти на паперовий рушник, щоб видалити зайвий жир.

Очистити цибулину. Сполоснути та обсушити. Нарізати кубиками.

На чистій сковороді розігріти другу половину олії та додати нарізану цибулю. Обсмажити на помірному вогні до золотистого кольору, помішуючи приблизно 5-7 хвилин.

Сметану перемістити у глибоку миску. Влити воду, до смаку поперчити і посолити, перемішати. Можна додати дрібку мускатного горіха.

Влити сметанний розчин у сковороду до цибулі. Перемішати. Довести до кипіння. Готувати 4-5 хвилин на вогні нижче за середній.

Акуратно в сметанний соус викласти мойву, бажано, в один шар. Накрити кришкою та гасити мойву з цибулею, сметаною та водою на невеликому вогні 4-5 хвилин. Перемішувати не потрібно, щоб риба залишилася цілою.

Промити та обсушити зелень. Листочки дрібно нарізати. Посипати на мойву та вимкнути вогонь.

Мойва на сковороді з цибулею, сметаною та водою готова.

Можна одразу подавати до столу самостійно або з гарніром. Як гарнір відмінно підійде картопляне пюре, варений рис, свіжі, мариновані або тушковані овочі.