Багато господинь влітку консервують огірки, щоб в холодну пору року забезпечити себе хрусткою закускою. Зараз це особливо актуально – ціни на продукти ростуть, а чутки про можливі проблеми з продовольством не вщухають.
УНІАН розповість, як зробити мариновані огірки з оцтом без стерилізації і з нею, щоб зимова консервація була не тільки поживною, але і смачною.
Раніше ми говорили про те, як заготовити помідори черрі на зиму.
Відео дня
Корисний лайфхак: для того, щоб мариновані огірки були хрусткими, залийте їх холодною водою на 2-3 години, а потім починайте процес консервації.
Огірки з смородиною – рецепт
- огірки – 8-12 шт;
- червона смородина – 400 гр;
- чорний перець горошком – 8-12 шт;
- парасольки кропу – 2 шт;
- часник – 5-6 зубчиків;
- насіння гірчиці – 1 ч. л;
- вода – близько 1 л;
- сіль – 1 ст. л;
- цукор – 1 ст. л.
У стерилізовані банки викласти часник, перець, кріп і половину смородини. Потім викласти огірки, а зверху знову посипати смородиною, додавши насіння гірчиці. Залити окропом, прикрити кришкою і залишити на 15-20 хвилин. Перелити рідину в каструлю, додати сіль і цукор. Закип’ятити, варити до повного розчинення сипучих кристалів. Киплячим маринадом залити огірки зі смородиною, закатати, укутати рушником і перевернути на кришки, залишивши до повного охолодження.
Солоні огірки з часником
- огірки – 1 кг;
- вода – 500 мл;
- цукор – 100 гр;
- сіль – 1 ст. л;
- оцет 9% – 100 мл;
- часник – 3 зубчики.
Вилити в каструлю воду, додати цукор, сіль і оцет. Довести до кипіння, потім остудити. У стерилізовані банки викласти огірки і часник, залити маринадом, накрити стерилізованою кришкою. В іншу каструлю на дно вистелити рушник, поставити банку, залити водою так, щоб вона доходила до плічок банки. Після того, як вода закипить, стерилізувати банку 10-15 хвилин – в цей час огірки потемніють. Банку закатати, укутати і залишити до повного охолодження.
Огірки на зиму з гірчицею
- огірки – 1.5-2 кг;
- вода – 2 л;
- парасольки кропу – 1-2 шт;
- листя дуба – 1-2 шт;
- листя вишні – 2 шт;
- листя хрону – 1-2 шт;
- лавровий лист – 2-3 шт;
- чорний перець горошком – 5-7 шт;
- часник – 3 зубчики;
- гвоздика – за смаком;
- перець чилі – 1 шт;
- сіль – 4 ст. л;
- гірчиця – 2 ст. л.
У банку об’ємом 3 л викласти парасольки кропу, листя дуба, вишні та хрону, лаврушку, горошини перцю, гвоздику, розрізані на половинки або четвертинки часник і гострий перець, зверху викласти огірки. Воду перелити в каструлю, додати сіль і кип’ятити, поки кристали не розчиняться. Маринадом залити огірки, накрити кришкою, і залишити при кімнатній температурі до охолодження.
Через два дні викласти в банку гірчицю, струсити банку і залишити на 6 годин. Після цього перелити маринад в каструлю, кип’ятити 5 хвилин. Знову залити огірки розсолом і закатати кришками.
Малосольні огірки на зиму з оцтом в пакеті
- огірки – 5-6 шт;
- сіль – 1 ч. л;
- цукор – 1 ч. л;
- лавровий лист – 2 шт;
- запашний перець горошком – 5 шт;
- оцет 9% – 1 ч. л;
- соняшникова олія – 1.5 ст. л;
- часник – 3 зубчики;
- кріп – за смаком.
Огірки вимити, нарізати довільно і скласти в пакет. Додати сіль, цукор, лавровий лист, перець, оцет і масло. Подрібнений часник і кріп також викласти в пакет. Випустити повітря з пакета, зав’язати його і ретельно потрясти, щоб всі інгредієнти перемішалися. Покласти в другій пакет і залишити при кімнатній температурі на 1 годину.
Огірки закусочні з часником на мінералці
- огірки – 1 кг;
- часник – 7-8 зубчиків;
- лавровий лист – 3-4 шт;
- кріп – 1 пучок;
- мінералка – 1.5 л;
- сіль – 3 ст. л.
Огірки вимити, видалити плодоніжки з обох сторін, часник подрібнити, а лавровий лист розділити на кілька частин. У глибоку миску викласти частину кропу, зверху – огірки, посипати лавровим листом і часником. Так продовжувати до тих пір, поки інгредієнти не закінчаться, останній шар – зелень. У 100 мл мінеральної води розчинити сіль, залити огірки чистою водою, а потім солоною. Накрити кришкою і залишити на 24 години при кімнатній температурі.Джерело