Від цієї страви всі мої рідні були просто у захваті.. Це один із найkращих гоцульсьkих рецептів у приготуванні баноша із білими грибами

Інгредієнти

Кукурудзяна крупа

200 г (або борошно)

Домашня сметана

0.5 л (жирна)

Білі свіжі

360 г (або сушені)

Сир голландський

150 г (або бринза)

Сало

100 г

Вода

0.5 скл.

Сіль

за смаком

Харчова Цінність

У 100 гУ страві
Калорійність268.172172.2
Білки8.6369.88
Жири16.81136.15
Вуглеводи20.08162.64

Закарпатський або гуцульський банош (бануш, токан, чир) — це різновид кукурудзяної каші, родичка мамалиги та італійської поленти. За традицією, готується на багатті виключно чоловіками. У киплячу сметану, вершки чи молоко додають кукурудзяну крупу і варять до готовності при постійному помішуванні. За легендою, назва цієї страви походить від імені людини, яка вперше її приготувала. Пропонуємо рецепт баноша, заправленого білими грибами, шкварками та смаженою цибулею. Також у банош можна додавати бринзу.

Приготування:

Білі гриби відварити у підсоленій воді.

У казанок або товстостінну каструлю виливаємо сметану, солимо її та додаємо воду. Сметану з водою добре перемішуємо та ставимо на невеликий вогонь.

Коли суміш майже закипить – підсипаємо невеликими порціями кукурудзяну крупу.

Варимо банош до готовності, при цьому постійно помішуючи його за годинниковою стрілкою дерев’яною ложкою, щоб не було грудочок.

Банош вважається готовим у той момент, коли починає відокремлюватися від стін каструлі і набуває густої консистенції.

Ріжемо сало великими шматочками, а цибулю нарізаємо півкільцями.

Витоплюємо із сала жир.

Сало виймаємо, а на жирі, що утворився, підсмажуємо гриби.

Підсмажуємо цибулю.

Кладемо всі готові інгредієнти заправки на тарілку, не змішуючи їх.

На готовий банош викладаємо заправку у такій черговості: шкварки, цибуля, гриби. Зверху страву посипаємо натертим на дрібній тертці сиром або ж бринзою.

Подавайте банош із різними соліннями.Джерело