Торт “Пташине молоко”, який готується із кремом та манної крупи. Це дуже старий та перевірений рецепт із 80х!

Сьогодні готуємо перевірений роками торт «Пташине молоко», який готується із кремом із манної крупи. Це дуже старий та перевірений рецепт із простих та доступних інгредієнтів. Так готували наші мами та бабусі. Виходить дуже смачний, ніжний та м’який торт. Ніхто й не здогадається, що крем для нього зроблений із манки.Джерело

Інгредієнти:
Коржі (2*20 см):
130 гр. вершкового масла (або маргарину)
250 гр. цукру
4 яйця СО (1 яйце ~55 гр. без шкаралупи)
160 гр. пшеничного борошна (+ 15 гр.)
10 гр. розпушувача
15 гр. какао
Крем із манкою:
500 гр. молока
75 гр. манної крупи марки «М»
200-300 гр. вершкового масла 82,5%
130-150 гр. цукру
Сік та цедра з 1 лимона
Шоколадна глазур:
100 гр. сметани
100 гр. цукру
20 гр. какао
40 гр. вершкового масла
Приготування:
Насамперед приготуємо бісквітні коржі.

З’єднуємо борошно з розпушувачем та просіюємо через сито. Ретельно перемішуємо, щоб розпушувач рівномірно розподілився у борошні та відставляємо убік.

В окрему ємність перекладаємо м’яке вершкове масло кімнатної температури та додаємо цукор. Збиваємо за допомогою міксера до поєднання інгредієнтів (приблизно 1 хвилину). Вершкове масло можна замінити на якісний маргарин. Потім по одному додаємо яйця та перемішуємо. Кожне наступне яйце додаємо після того, як попереднє повністю розчинилось.

Коли всі яйця додані, висипаємо муку і продовжуємо перемішувати міксером на мінімальній швидкості. Я додала муку в 2 прийоми. Ось таке тісто має вийти.

Ділимо тісто на дві рівні частини. Тепер, в одну частину тіста через сито додаємо 15 гр. какао, ретельно перемішуючи, щоб не було грудочок.

А в іншу частину додаємо стільки ж муки, щоб вирівняти густоту тіста.

Перемішуємо на мінімальних оборотах міксера спочатку світлу частину тіста, а потім перемішуємо частину тіста з какао. В результаті отримуємо два види тіста: світле та шоколадне.

Випікаємо коржі у двох формах діаметром 20 см. У мене два кільця, денця яких я застелила фольгою, щоб тісто не витекло. Перекладаємо тісто у форми та злегка розрівнюємо лопаткою.

Випікаємо коржі в заздалегідь розігрітій до 180 градусів духовці приблизно 20-25 хвилин до сухої палички. Відразу знімаємо форми з гарячого дека на дошку або ґрати і даємо повністю охолонути.

А поки коржі остигають, готуємо смачний крем на манці.

У каструлю з товстим дном виливаємо холодне молоко, додаємо цукор та манну крупу. Манну крупу беремо марки “М” (з м’яких сортів пшениці, дрібного помелу). Ретельно перемішуємо та ставимо на плиту. Доводимо до кипіння і постійно помішуючи, варимо густу манну кашу.

Манка проварилася і загуснула. Знімаємо каструлю з плити та переливаємо готову манку в іншу ємність. Накриваємо плівкою в контакт і даємо охолонути до кімнатної температури. Після остигання вона стане густішою. Коли манна каша захолола, з лимона знімаємо жовту частину цедри і видавлюємо сік. У манку, що охолонула до кімнатної температури, додаємо лимонну цедру і лимонний сік.

Перемішуємо на невеликій швидкості міксера до однорідності. Основа для крему готова.

В окрему ємність викладаємо м’яке вершкове масло кімнатної температури та збиваємо до побіління на максимальній швидкості. Жирність масла 82,5%.

У збите вершкове масло невеликими порціями додаємо заварну основу на манці, щоразу перемішуючи на невеликій швидкості до однорідності.

Готовий крем ділимо на 3 рівні частини і приступаємо до збирання торта.

З коржів знімаємо фольгу і витягаємо їх з кілець, за допомогою тонкого ножа. Кожен корж розрізаємо вздовж на дві рівні частини (у будь-який зручний для вас спосіб).

Збирати торт я буду в розсувному кільці, проклавши всередині ацетатну плівку. Замість ацетатної плівки можна використовувати папір для випікання або обернути кільце звичайною харчовою плівкою. Висота мого кільця для збирання 8,5 см.

Спочатку укладаємо світлий корж та затягуємо кільце. Викладаємо 1/3 частину крему та розрівнюємо.

Далі кладемо коричневий корж. Знову викладаємо 1/3 крему та розрівнюємо.

Потім знову йде світлий корж і третина крему, що залишилася. Закінчуємо складання останнім коричневим коржем. Накриваємо зібраний торт харчовою плівкою та прибираємо в холодильник для просочення та стабілізації.

Поки торт стабілізується готуємо шоколадну глазур зі сметани та какао.

Викладаємо в каструлю сметану. Сметана має бути густою, краще використовувати домашню, але можна і магазинну жирність не менше 20%. Додаємо цукор та какао. Ставимо все це на плиту на середній вогонь і постійно помішуючи, варимо 4-5 хвилин. Спочатку маса може комкуватися, але в процесі нагрівання стане однорідною.

У мене пройшло приблизно 5 хвилин, глазур стала темною та однорідною. Вимикаю вогонь та додаю вершкове масло кімнатної температури (його попередньо краще порізати на кубики).

Перемішуємо вінчиком до гладкості та однорідності. Глазур готова. Тепер її потрібно трохи остудити і можна покривати охолоджений торт. Заливаємо глазур прямо на бісквіт. Вона легко наноситься та добре розподіляється.

Знову прибираємо торт ненадовго у холодильник. Коли глазур трохи стабілізувалася, дістаємо торт із холодильника. Його можна навіть трохи підморозити, щоби легше знімалася ацетатна плівка чи пергамент.

Торт виходить просто чудовий: ніжний та дуже смачний! Справжнє блаженство! Ваші домашні його точно оцінять.