Тепер в магазині важко знайти смачну ковбасу, тож я рекомендую вам спробувати приготувати “Лікарську” ковбасу за рецептом, яким моя мати готувала раніше. Смак виходить незрівнянним із магазинною!

Багато хто говорить про те, що колись “Лікарська” ковбаса була найсмачнішою. Ковбаса, що виробляється зараз на м’ясокомбінатах, зовсім не схожа на ту “Лікарську” із дитинства.

Секрет правильної ковбаси варто шукати у ГОСТах минулих років. Проте, дотримуватися лише правил із кухонної книги не варто. Необхідно самостійно доповнювати рецепт, щоб досягти смачної ковбаси.

Важливим кроком приготування домашньої ковбаси є витримка м’яса. Не потрібно відразу після покупки приступати до приготування. Слід витримати куряче м’ясо пару днів, а свинину чи яловичину – 3-5 дні у скляних контейнерах при температурі 13 градусів.

Після цього можна починати готувати домашню “лікарську” ковбасу.

Інгредієнти для “Лікарської” ковбаси:

  • свинина – 700 г;
  • мускатний горіх – ч. л.;
  • яловичина – 300 г;
  • нітритна сіль – 10 г;
  • яйце – шт.;
  • сіль – 13 г;
  • молоко – 400 г.

Приготування “Лікарської” ковбаси:

Свинину та яловичину потрібно нарізати на невеликі шматочки та подрібнити у м’ясорубці. У фарш висипаємо нітритну та класичну сіль, а також мускатний горіх, змішуємо компоненти.

Розбиваємо у фарш яйце, виливаємо холодне молоко і вимішуємо за допомогою міксера до однорідності. Якщо немає міксера, можна вимісити фарш руками.

Так «Лікарську» ковбасу готували раніше. Рецепт з маминого зошита

Ділимо фарш на дві рівні частини, загортаємо в пласти харчової плівки. З отриманих ковбас потрібно видалити бульбашки повітря.

Так «Лікарську» ковбасу готували раніше. Рецепт з маминого зошита

Ковбаса має вийти щільною, зав’язувати кінці плівки потрібно міцно. У каструлі нагріваємо воду до 80 градусів, опускаємо до неї ковбасу і придавлюємо зверху. Потрібно, щоб вся ковбаса поринула у воду.

Розігріваємо духовку до 75-80 градусів, відправляємо каструлю всередину. Запікаємо таким чином ковбасу кілька годин. Якщо ви готуєте сосиски, їх потрібно запікати 40 хвилин, а сардельки — 60 хвилин.

Після приготування різко опускаємо гарячу ковбасу в холодну воду, охолоджуємо півгодини.

Так «Лікарську» ковбасу готували раніше. Рецепт з маминого зошита

Ця домашня ковбаса зберігається приблизно 5 днів. Це чудова заміна покупним напівфабрикатам.Джерело