Креплиkи – пісні варениkи з маk0м на Святвечір. Рецепт цих варениkів один із найсмачніших до Різдва!

Креплики з маковою начинкою
Це рецепт святкових вареників з маком – крепликів

Креплик або краплики – це те саме що вареники, тільки ліпляться трішки по іншому і мають трохи іншу форму.

Начинки для крепликів можуть бути солодкі і солені. З тушкованою квашеною капустою, з картоплею й грибами, з капустою і грибами, з квасолею, з маринованим оселедцем. Також солодкими з тертим маком, з свіжими яблуками, чорносливом та вишнями.

Ця страва вважається святковою, адже готують її, як одну з 12 пісних страв на Святу вечерю. Ця традиція зберігається і до нашого часу.

Інгредієнти для “Креплики з макою начинкою”:
мак – 100 г.
борошно – 200 г.
олія – 1,5 столові ложки
вода – 0,5 стакани
цукор – 2 столові ложки
цибуля – 1 шт.

Покроковий рецепт

  1. Готуємо начинку
    Мак промиваємо, заливаємо кип’ятком та залишаємо запарюватися на 20 хвилин. Коли мак запарився, воду зливаємо і розтираємо макогоном в макітрі до того моменту, коли мак пустить молочко і стане як кашка. Потім мак кладемо на пательню і починаємо смажити на маленькому вогні, щоб випаровувалася рідина. Постійно помішуємо, щоб мак не пригорів. Додаємо 2 ложки цукру та щіпку солі, продовжуємо помішувати, щоб цукор розтопився. Відставляємо начинку охолоджуватися.
  2. Готуємо тісто
    Просіюємо 200 грамів борошна через сито. Далі в борошно додаємо 100 мілілітрів кип’ятку та 1,5 столових ложки олії. Починаємо замішувати тісто. Під час замішування досипаємо ще трохи просіяного борошна, якщо тісто дуже сильно липне до рук. Тісто повинне стати еластичним.
  3. Ліпимо креплики
    Готуємо нашу робочу поверхню, посипаємо борошном, та тачівкою розкачуємо тісто. Щоб зробити креплики ми робимо невеликі круги. Далі беремо основу для креплика, кладемо макову начинку всередину і зліплюємо дві сторони.
  4. Готуємо засмажку
    Розігріваємо пательню та вливаємо олію. Очищаємо цибулю, нарізаємо на невеликі шматочки та смажимо до золотистого кольору на пательні.
  5. Варимо креплики
    В баняк набираємо воду та доводимо до кипіння. Воду підсолюємо та вкидаємо наліплені креплики. Варимо 5 хвилин, поки креплики не поспливають на поверхню. Друшляком їх вибираємо та замащуємо засмажкою з цибулі.
    В креплики з маком заліплювали горішок, хто такий з’їсть буде в цьому році щасливий.Джерело