Дуже смачна страва з картоплі – картопляний гратен з грибами
Смажену картоплю з грибами знають та люблять усі. А що якщо запекти тонкі скибочки картоплі з грибами у вершковому соусі, із сиром та цедрою лимона? Виходить дуже ніжна та ароматна страва зі звичних інгредієнтів.
Як приготувати картопляний гратен з грибами?
Картопля – 1 кг
Гриби – 200 г
Вершки – 200 мл
Масло вершкове – 30 г
Вода – 100 г
Часник – 2 зуб.
Цедра лимона – 2 ч. л.
Сир твердий – 50 г
Розмарин – 1 гілочка
Сіль – за смаком
Перець чорний – за смаком
Цибуля ріпчаста – 2 шт. невеликих
Приготування: Крок 1
Підготувати усі інгредієнти.
Для цього рецепту гриби можна взяти будь-які: звичні лісові (підберезники, білі), печериці або гливи.
Замість води можна використовувати для соусу курячий або овочевий бульйон, що буде ароматнішим. Вершки підійдуть 10-20% жирності.
Розмарин (свіжий або сушений) для страв з картоплі – найкраща приправа, обов’язково використовувати.
Крок 2
Цибулю, часник та гриби очистити. Часник пропустити через прес, або дрібно нарізати, цибулю нарізати чверть кільцями.
Гриби нарізати невеликими шматочками. Розігріти духовку до 180 °С.
Крок 3
Картоплю помити, очистити і нарізати скибочками завтовшки 4-5 мм. Дуже зручно використовувати тертку для нарізання однаковими скибочками.
Крок 4
Натерти на дрібній тертці лимонну цедру та сир. Дрібно нарізати листя розмарину.
У маленькій мисочці змішати сіль для картоплі, цедру та розмарин, перемішати.
Крок 5
Розігріти сковороду, покласти 15 г вершкового масла і обсмажити гриби протягом 4 хвилин, посолити.
Додати цибулю та часник, смажити, помішуючи, ще 5 хвилин. Додати воду/бульйон та вершки, готувати, помішуючи 3 хвилини.
Крок 6
Розтопити вершкове масло, що залишилося. У форму для запікання викласти 2/3 картоплі, посипаючи кожен шар сіллю із цедрою та розмарином.
Зверху акуратно розподілити грибну суміш.
Крок 7
Викласти залишки картоплі, посолити при потребі. Змастити розтопленим вершковим маслом верхній шар картоплі.
Картопляний гратен з грибами – рецепт
Крок 8
Випікати близько 40 хвилин до готовності картоплі (через 40 хвилин витягнути шматочок картоплі з гратену та перевірити на готовність).
Готовий гратен відразу посипати тертим сиром та подавати до столу.Джерело