Колега похвалилася, що на день народження отримала у подарунок йогуртницю. Мовляв, навіть не уявляє, як жила без неї.
Адже магазинна продукція тепер здається абсолютно штучною. Як на мене, йогуртниця – один із тих кухонних приладів, які хочеться комусь передарувати. А домашній йогурт із молока можна зробити навіть у каструлі.
На цей рецепт натрапила в блозі про турецьку кухню. Не впевнена, що всі східні господарки готують домашній йогурт із молока саме так, але вирішила ризикнути. Продукт вийде досить густим, приємною консистенцією та нейтральним смаком. Добавки волію вносити на останньому етапі готування.
Інгредієнти:
Молоко – 5 л
Дріжджі – 3 ч.л.
Приготування:
Автор рецепту стверджує, що для приготування йогурту підійде навіть магазинне молоко. Але я особисто купувала його на ринку. Молоко кімнатної температури перелийте у каструлю.
Доведіть молоко до кипіння на середньому вогні, варіть 15 хвилин. Далі зніміть молоко з вогню, розлийте його по баночках. Дайте молоку охолонути до 45 градусів.
Температуру краще контролювати за допомогою термометра. В окрему миску зберіть по 1 ст. л. молока з кожної банки. У молоко в мисці додайте дріжджі. Перемішайте.
Коли дріжджі розчиняться, масу, що вийшла, рівномірно розподіляємо по банках. Накрийте банки паперовими рушниками, зверху поставте кришки. Їх не треба закручувати.
Банки накрийте пледом або парою рушників, залиште їх за кімнатної температури на всю ніч. Вже вранці йогурт буде готовий. Далі зберігати його потрібно у холодильнику.
Такий йогурт із молока відмінно підійде до вівсянки або гранолі на сніданок. Нейтральний смак продукту прикрасять варення, джем та мед. Втім, будь-які добавки можна вносити вже після закипання молока. Пробуйте, а результатами поділіться з нами!Джерело