Ділюсь із вами рецептом приготування смачних булочок на здобному дріжджовому тісті без вершкового масла. Булочки виходять м’які, красиві!

Ділюсь з вами рецептом смачних булочок на здобному дріжджовому тісті без вершкового масла. Булочки виходять м’які, красиві, а начинка може бути тут різною.

У мене цього разу джем, але можна використовувати будь-яке густе варення або повидло, варене згущене молоко, сухофрукти або горіхи, сир.

Приготування:
✅ Беремо тепле молоко і додаємо до нього дріжджі (у мене сухі, але також можна використовувати і свіжі), добре перемішуємо до розчинення дріжджів.

✅ Додаємо цукор за смаком, олію та сметану. Так як у начинці я використовую солодкий джем, то в тісто багато цукру не кладу. Орієнтуйтеся тут на свій смак та свою начинку.

✅ Потім додаємо яйце, сіль та ванільний цукор (за бажанням), все добре перемішуємо до однорідної маси.

✅ Починаємо замішувати тісто, поступово додаючи борошно і добре перемішуючи, воно має вийти м’яким та еластичним. Не завивайте його борошном, інакше булочки будуть менш м’якими та менш повітряними. Залежно від розміру яйця, густоти сметани, якості борошна його може піти трохи більше або трохи менше.

✅ Чашу змащуємо крапелькою олії, кладемо туди тісто, накриваємо і прибираємо в тепле місце на 1-1,5 години.

✅ Після того, як тісто піднялося, починаємо формувати булочки. Тісто ділимо на порційні «колобки». У мене вийшло 11 великих булобочків. Кількість залежить від розміру «колобків», можете зробити менші булочки, тоді і в кількості їх вийде більше.

✅ Беремо один «колобок» і розгортаємо його, потім робимо візуальну розмітку (не ріжемо). Після цього робимо надрізи на одному боці, а на другу кладемо начинку (у мене малиновий джем). Я кладу по 2 ст. ложки.

Начинка може бути різною, як я вже писала, головне, щоб вона не була рідкою, інакше витече.

✅ Спочатку загортаємо бік з начинкою, зліплюємо цей край, а потім формуємо рогалик. Якщо за фото та описом не зовсім зрозуміло, як сформувати таку булочку, перегляньте відео, де я все показую.

✅ Викладаємо булочки на лист, накриваємо рушником і залишаємо на вистоянці, на 20-30 хвилин.

✅ Змащуємо булочки жовтком і ставимо випікатися в заздалегідь розігріту духовку.

🕒 Випікати при t 180°C в середньому 25 хвилин. Точний час випікання залежить від особливостей вашої духовки.

Інгредієнти:
Тісто:

✔Молоко (тепле) — 200 мл.
✔Дріжджі — 6 г сухих або 18 г свіжих.
✔Цукор — 50 г або до смаку.
✔Олія — 40 г.
✔Сіль — щіпка.
✔Ванільний цукор — 1 пакетик (за бажанням).
✔Сметана (у мене15%)— 2 ст. ложки.
✔Яйце — 1 шт.
✔Борошно — 500 г (+/- 50 г).
Начинка:

✔Джем (у мене малиновий) — 400 г.
✔Для змащування булочок — 1 жовток + 1 ст. л. молока.Джерело