У нас дуже сумні новини. Сотні тисяч пацієнтів у всій Україні, можуть просто пoмeртu. Що це означає?

У нас дуже сумні новини.

І це без перебільшення капець.

Восени на пацієнтів із смeртeльними та хронічними захворюваннями очікує aрмaгедон.

Пацієнтські організації України констатують: держава ПРОВАЛИЛА програми закупівель медпрепаратів у 2020 році.

Пише https://prefiks.co.ua

Що це означає?

Сотні тисяч пацієнтів у всій Україні, чиє життя напряму залежить від ліків, можуть просто… пoмeртu. Вони не зможуть придбати ці ліки в аптеці, бо вони там не продаються. Вони не зможуть придбати ці ліки і за кордоном, бо вони надзвичайно дороговартісні.

Завдяки активній і наполегливій багаторічній праці численних пацієнтських організацій держава на 2020 рік заклала рекордну суму бюджету на програми держзакупівель медикаментів — 10 млрд грн. Ці кошти є, але через жадібність, халатність, а може просто непрофесійність влади вони можуть просто пропасти…. Ціною життя тисячів українців.

А це онкопацієнти, новонароджені з вадами дихання, пацієнти з ВІЛ/СНІД, пацієнти із гемофілією та іншими захворюваннями, які потребують цих ліків щодня.

Ми не знаємо повний перелік програм держзакупівель, на фінансування яких було виділено кошти, оскільки ця інформація приховується від громадськості.

Чому так сталось?

Для того, щоб вкластись в термін і поставки ліків відбулись вчасно процес закупівлі ліків мав розпочатись ще в січні із заповнення і підписання основних документів. Зараз травень, документи готові і все ще очікують на підписання. Таким чином, навіть якщо просто завтра почнеться процес закупівлі, то ліки пацієнти отримають в кращому випадку у наступному році, адже процес закупівлі є доволі тривалим і займає щонайменше 5-7 місяців (оголошення і проведення тендерів, узгодження і підписання договорів, планування поставок)

Ліки в пацієнтів закінчаться вже у вересні. Важкохворі люди та їх родичі вже зараз перебувають в паніці, бо не знають, ЯК і ДЕ шукатимуть порятунок за кілька місяців.

Що робити?

Не мовчати. Пацієнтські організації закликають прем’єр-міністра Денис Шмигаль та Офіс Президента України і Володимир Зеленський втрутитись і вжити негайних заходів. Держзакупівлі провалено і єдиний спосіб врятувати людей зараз — звертатися по допомогу до міжнародних гуманітарних організацій.

Кожен з нас також може допомогти — надати проблемі максимального розголосу, поширюючи інформацію на своїх сторінках у соцмережах. Ніхто не знає, коли в подібній ситуації може опинитись будь-хто з нас чи наших близьких.

Yanina Sokolova