Сьогодні готую старовинний галицький пляцок. Роблю його з двох пісочних коржів, макової та сирної начинки. А також усе перемащую дуже ніжним кремом. Дуже смакує як на свято, так і в будні дні!
Інгредієнти:
Пісочне тісто:
500-550 гр. борошна
1 ч. л. розпушувача
300 гр. вершкового масла (холодне)
3 жовтки
200 гр. цукру
150 гр. сметани
20 гр. какао-порошку
Макова начинка:
240 гр. маку (запарений)
3 яєчні білки
150-200 гр. цукру
2 ст. л. крохмалю
Сирна начинка:
1 кг. кисломолочного сиру
200 гр. цукру
4 яйця
2 ст. л. крохмалю
100 гр. вершкового масла (розтопленого)
ванільний цукор
цедра апельсина чи лимона
Крем:
400 гр. вершкового масла
1 баночка вареного згущеного молока (0,5)
кокосова стружка для прикраси
Приготування:
Пісочне тісто:
До просіяного борошна додаю розпушувач та натираю на терці холодне вершкове масло. Перетираю руками у крихту. Додаю жовтки, цукор, сметану та замішую тісто руками.
Ділю тісто на дві однакові частики, до однієї додаю какао і замішую шоколадне тісто. Тоді ділю 2 частини тіста ще на 2. Шоколадне тісто завертаю у харчову плівку та кладу у морозильну камеру.
Сирна начинка:
До сиру додаю цукор, ванільний цукор, яйця, крохмаль і розтоплене вершкове масло. Усе замішую міксером і однорідну масу. В кінці за бажанням можна додаю цедру апельсина або лимона.
Макова начинка:
Яєчні білки збиваю міксером до пишної білої маси. Поступово всипаю цукор.
До збитих білків додаю запарений мак. Усе акуратно перемішую ложкою. В кінці додаю крохмаль.
Розкачую першу частина тіста до розміру форми (39 на 23 см). У форму кладу пергамент та викладаю тісто, розрівнюю. Випікаю таких два ідентичні коржі.
Першим шаром виливаю частину макової начинки і тоді частину сирної. Вирівнюю по формі.
На терці натираю шоколадне тісто з морозильної камери. Випікаю два коржі у розігрітій духовці 180 до градусів 35-40 хвилин.
Крем:
Збиваю міксером вершкове масло кімнатної температури.
Додаю згущене молоко і також збиваю міксером. Ось так швидко крем готовий.
Складаю пляцок. На перший готовий корж викладаю майже увесь крем. Зверху прикриваю другим коржем, шоколадним тістом донизу. Змащую тоншим шаром крему.
Посипаю кокосовою стружкою, пляцок має настоятись хоча б 12 годин, краще ніч. Тоді нарізаю та смакую!Джерело