Найкращою особливістю сирного супу є наявність насиченого сирного смаку, а всі інші компоненти повинні лише злегка відтіняти та доповнювати його. Для приготування сирного супу підходить практично будь-який сир – плавлений, твердий, напівм’який і навіть сир з цвіллю. Зробити сирний супчик можна з масою продуктів, але в основному такі супи готують на курячому, м’ясному, овочевому бульйонах або просто на воді, а в ролі додаткових інгредієнтів виступають: картопля, гриби, курка, цибуля і т. д.
Ми вам пропонуємо спробувати ТОП-5 найкращих рецептів сирних супів.
♦ Сирний суп з грінками
Інгредієнти:
- 2 л води або бульйону
- 4 картоплини
- вермішель
- плавлений сирок
- 20 г вершкового масла
- сіль, перець – за смаком
- спеції (за бажанням)
- хліб
- зелень
Приготування:
1. Картоплю почистити, нарізати соломкою. Додати в киплячу воду (бульйон) і варити до напівготовності.
2. Плавлений сирок нарізати на невеликі шматочки, додати в каструлю і добре перемішати. Коли сир розплавиться додати вермішель, сіль, перець, вершкове масло і спеції. Поварити ще 10-15 хвилин.
3. Хліб нарізати невеликими кубиками й обсмажити на вершковому маслі до золотистого кольору.
4. Розлити суп по тарілках, додати сухарики і подрібнену зелень.
♦ Сирний суп з фрикадельками
Інгредієнти:
- 400-500 г яловичого фаршу
- 1 яйце
- 2 цибулини
- 1 морква
- 3 плавлених сирка по 100 г
- 5-6 середніх картоплини
- сіль, спеції
- лавровий лист, зелень
- рослинна олія
Приготування:
1. Цибулю нарізати кубиками й обсмажити до золотистого кольору на невеликій кількості олії.
2. Фарш посолити, поперчити. Додати 1 яйце, половину смаженої цибулі. Перемішати. Сформувати фрикадельки.
3. Моркву натерти на тертці. Обсмажити на олії.
4. У каструлю в водою додаємо обсмажену цибулю і моркву, солимо. Доводимо до кипіння.
5. У супчик викладаємо підготовлені фрикадельки. Тим часом чистимо картоплю і ріжемо невеликими брусочками.
6. Через 5-7 хвилин додаємо в суп картоплю. Додаємо лавровий лист, спеції за смаком.
7. Сирки нарізаємо невеликими кубиками. Додаємо сирки в суп, коли картопля буде готова. Добре мішаємо, щоб сирки розчинилися.
8. Через 3 хвилини після цього додаємо зелень. Ароматний супчик готовий.
♦ Сирний суп з печерицями та броколі
Інгредієнти:
- печериці – 5-7 шт.
- сирки – 2 шт.
- броколі – 200 г
- картопля – 1-2 шт.
- морква – 1 шт.
- сіль
- олія для обсмажування
Приготування:
1. Печериці нарізаємо. Обсмажуємо хвилин 5-10. Морквину тремо на тертці і теж обсмажуємо.
2. Броколі поділяємо по суцвіттям, на шматочки дрібніші.
3. Можна брати свіжу броколі (в сезон), можна скористатися і з замороженої.
4. У такому випадку перед приготуванням сирного супу броколі злегка розморозити, інакше буде складно різати.
5. Картоплю ріжемо. У киплячу воду додаємо всі інгредієнти, солимо і варимо протягом 10 хвилин.
Тим часом натираємо сирки на грубій тертці і додаємо в суп.
6. Варимо ще 5 хвилин, поки сирки не розчиняться. Посипаємо сушеним кропом (за бажанням) і даємо потомитися супчику ще пару хвилин. Подаємо сирний суп з сухариками або грінками.
♦ Супчик з сиром
Інгредієнти:
- 2 ст. л. вершкового масла
- 2 ст. л. пшеничного борошна
- 1 л бульйону з будь-якого м’яса
- 120 г несолодкого білого вина
- 800 г голландського сиру
- 2 курячих яйця
- 3 ст. л. жирної сметани
- 100 г зелені петрушки
- 2 зубки часнику
- сіль
- мелений перець і мускатний горіх за смаком
Приготування:
1. У каструлю викладіть масло і розтопіть його. Додайте борошно, добре перемішайте його з маслом. Додавайте в отриману масу потроху теплий бульйон.
2. Знову ретельно все перемішайте і додайте вино, подрібнений часник і спеції. Після того, як суп закипить, додайте туди натертий на тертці сир.
3. Коли сир стане розчинятися, можна прибрати каструлю з вогню. В окремому посуді змішайте яєчні жовтки і сметану. Додайте цю суміш в суп.
4. Дрібно наріжте петрушку і додайте її в готовий суп. При подачі на стіл, в тарілки додають сир, нарізаний кубиками.
♦ Сирний суп з фореллю і грибами
Інгредієнти:
- 250 г філе форелі
- 200 г картоплі
- 100 г моркви
- 80 г цибулі
- 100 г печериць
- 150 г плавленого сиру
- 100 г твердого сиру
- 1 ч. л. крохмалю
- 20 г вершкового масла
Приготування:
1. Почистіть овочі та гриби, наріжте шматочками. Закип’ятіть воду, додайте картоплю. Обсмажте на сковороді на вершковому маслі цибулю, моркву і гриби.
2. Додайте овочі до картоплі. Варіть їх до готовності картоплі. Наріжте плавлений сир і додайте його разом з тертим твердим сиром в суп. Коли сир розплавиться, посоліть, поперчіть, додайте сушену селеру і лавровий лист.
3. Після наріжте невеликими шматочками філе форелі і додайте його в суп, готуйте 5 хвилин. Після розведіть крохмаль з водою і влийте в суп, перемішайте.
4. Посипте зеленню, базиліком і готуйте ще 2 хвилини.Джерело
Смачного!