Немає часу на дріжджове тісто, тоді цей рецепт для вас!
Дивовижне тісто на кефірі готується дуже швидко, а пиріжки з таким тістом виходять найсмачніші. Це тісто не вбирає олію, тому пиріжки виходять не жирні.
Тісто дуже комфортне в роботі, повітряне в готових пиріжках. Воно пузириться, як в дріжджових пиріжках і залишається м’яким не тільки в гарячому вигляді, але і на наступний день.
Начинка може бути будь-яка. Сьогодні це зелена цибулька і яйце, а завтра може бути капуста, картопля, м’ясо з рисом, повидло, свіжі ягоди і т. д.
Рецепт:
Тісто:
- борошно в / г – ± 400 г
- кефір 3,2 % – 250 мл (теплий)
- сметана 20 % – 60 г (2 ст. л.)
- олія рафінована – 1 ст. л.
- жовток яйця – 1 шт.
- цукор – 1 ст. л.
- сіль – 1 ч. л.
- сода – 0,5 ч. л.
Начинка:
- цибуля зелена – 200 г
- яйце куряче (зварене круто) – 4 – 5 шт.
- олія – 3 ст. л.
- сіль, перець – за смаком
Додатково:
- олія – 250-300 мл.
Приготування:
Тісто готується дуже швидко, тому спочатку займемося начинкою.
Дрібними кільцями нарізаємо зелену цибулю і обсмажуємо на невеликій кількості олії.
Після того, як цибуля осяде, перекладаємо її в миску, додаємо нарізані дрібними кубиками яйця, трохи солі і чорного меленого перцю. Перемішуємо і відставляємо начинку в сторону, нехай остигає.
Тепер тісто. У миску наливаємо теплий кефір, додаємо сметану, сіль, цукор і жовток одного яйця. Сметану і яйце потрібно заздалегідь дістати з холодильника, щоб вони були кімнатної температури.
Масу перемішуємо і додаємо просіяне борошно, попередньо змішавши його з содою. Відразу все борошно краще не додавати, так як властивості борошна у різних виробників відрізняються. Комусь потрібно менше або більше борошна, ніж в рецепті.
Замішуємо тісто спочатку ложкою або лопаткою, а потім перекладаємо на присипаний борошном стіл і вимішуємо руками. В процесі вимішування додаємо олію, вмішуємо його в тісто.
Якщо тісто виходить занадто липке, додаємо трохи борошна. Але, важливо не забити тісто борошном, інакше воно не буде повітряне в готових пиріжках. Тісто має вийти м’яке і може трохи липнути до рук.
Готове тісто накриваємо, щоб не завітрювалося і на 10-15 хвилин залишаємо в спокої. Ще раз вимішуємо тісто, воно вже, практично, не липне до рук.
Тісто ділимо на чотири частини, три з них накриваємо, щоб не завітрювалися, а з однієї формуємо ковбаску, ділимо її на 5 – 6 частин. Кожну розкачуємо або розтягуємо руками в невеликий коржик. Руки можна трохи змастити олією, якщо тісто прилипає. Борошно краще більше не використовувати, щоб воно надалі не горіло в олії.
Начинку, як і тісто, ділимо на чотири частини, четверту частину розкладаємо на підготовлені коржі. Так не залишиться ні зайвого тіста, ні начинки. Краї коржів защипуємо у вигляді традиційного пиріжка.
Аналогічно чинимо з іншим тістом і начинкою. Пиріжки смажаться дуже швидко, тому краще підготувати все, а потім смажити.
Пиріжки смажимо в достатній кількості розігрітоої олії. Кожен пиріжок повинен бути занурений в олію до середини. Тоді він добре пропечеться і рівномірно зарум’яниться.
Спочатку пиріжки кладемо швом вниз, після того, як зарумяняться з одного боку, перевертаємо на іншу. Нагрівання плити регулюємо, щоб тісто запузирилось, пиріжки не горіли і встигли пропектися всередині.
Готові пиріжки викладаємо на паперовий рушник, щоб прибрати надлишки олії. І насолоджуємося результатом.Джерело