Важливі новини з самого ранку… В Україні з’являться чотири карантинні зони: що позначає кожна

Україна перейде на нову систему карантину, яка передбачає введення обмежень у різних регіонах країни залежно від рівня захворюваності на території.

Про це в ефірі програми “Свобода слова Савіка Шустера” розповів заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко.

Пише https://world-news.video

Він пояснив, що буде введено чотири рівні оцінки захворюваності на певній території.

“Ми переходимо на зовсім іншу систему карантину: зелену, жовту, помаранчеву та червону зони. Червона – це жорсткий карантин, який у нас діяв наприкінці березня-початку квітня. Зелена, жовта та помаранчева зони – більш легкі, які обмежують певну діяльність, але не повністю закривають. Тобто там, дотримуючись протиепідемічних вимог, працюватимуть сфери економіки”, – сказав санлікар.

За його словами зараз розробляють індикатори захворюваності на рівні областей.

“Якщо 5 днів поспіль будуть перевищуватися індикатори на рівні області, далі включається зонально по районах або містах обласного значення, і це відразу показує цей район на нашій карті на сайті Кабміну, МОЗ. Якщо показує червоний, це означає, що ресторани не працюють, громадський транспорт не ходить, якщо жовтий – працює все, але, наприклад, у супермаркети можна заходити з розрахунку одна людина на 10 кв м. Або діятиме якесь обмеження до 23 годин. І це буде зручніше і легше відстежувати та управляти ситуацією”, – розповів Ляшко.

Він також зазначив, що розглядають пропозицію продовжити карантинні обмеження не на один місяць, як озвучував, зокрема, президент України, а відразу на два.

Ляшко наголосив, що в питанні обмежувальних заходів у зв’язку з пандемією COVID-19 не варто вмішувати політику.

“Карантин вводиться не просто так, а для того, щоб зберегти життя і здоров’я українців. І наші карантинні заходи, які були введені в березні, довели свою ефективність, вони були введені своєчасно і правильно. Результат, який ми маємо зараз, це результат якісного дотримання карантинних вимог перших два місяці”, – наголосив заступник міністра.