Мікрохвильові печі стали практично обов’язковим атрибутом кожної сучасної кухні, істотно спростивши життя господині. Але якщо не дотримуватися низки правил, то мікрохвильовка може стати величезною проблемою – диво-піч може вибухнути і забруднити всю кухню. У цьому огляді про те, чого в жодному разі не можна робити з мікрохвильовкою, щоб приємна покупка не стала коренем неприємностей.
Ніяких металів!
При користуванні мікрохвильовою піччю необхідно уникати металевого посуду. Він пряма загроза будь-якій СВЧ-пічці. Винятком є лише алюмінієвий піддон, який можна використовувати для розігрівання їжі. До того ж у жодному разі не можна ставити в мікрохвильовку посуд із легкого скла і з кришталю – він може просто розплавитися під впливом мікромагнітних хвиль.
Посуд із малюнком – табу
У фарбі, яку використовують для розпису посуду, дуже часто можуть міститися метали. Якщо як експеримент поставити в піч тарілочку з обідком, то він починає світитися і навіть іскритися. Та й запах неприємний з’явиться одразу ж.
Немає герметичності!
Є одне просте, але дуже важливе правило – у мікрохвильовку не можна ставити розігрівати або готувати продукти в герметичній упаковці. Кришка пластикового контейнера обов’язково має бути прочиненою.
Кисломолочні продукти
Необхідно враховувати, що під час нагрівання в мікрохвильовій печі молочні продукти втрачають свою цінність і смакові властивості: корисні молочнокислі бактерії страждають, а йогурт і кефір створаживается.
Харчова плівка або фольга?
Ні і ще раз ні! Ні фольгу, ні харчову плівку не можна використовувати під час розігрівання їжі в мікрохвильовці. Перша – буде іскритися, а друга просто розплавиться.
Курка та гриби – не найкращий вибір для мікрохвильовки
Нещодавні дослідження вчених підтвердили, що в НВЧ-печах молекули білка руйнуються набагато швидше, ніж під час готування на сковорідці або в духовці. Тому не рекомендується розігрівати в мікрохвильовці високопротеїнові продукти – наприклад, гриби та курку.
Бережіть мед!
Ще один продукт, який не варто відправляти в мікрохвильовку – це мед. Він одразу ж втратить усі свої корисні властивості. Якщо необхідно зацукрований мед повернути в рідкий стан, потрібно нагріти його на паровій або водяній бані, причому до температури не більше 40 градусів.
Вибух гарантовано!
Продукт, який є однозначним табу для мікрохвильовки – це яйця. А ще згущене молоко. Річ у тім, що в мікрохвильовку в принципі не можна поміщати їжу всередині будь-якої оболонки – вміст від нагріву розшириться, а банка або яєчна шкаралупа – ні. Вибух неминучий!