Зазвичай під час першого етапу дозволено їсти рибу та пити вино по вівторках, четвергах і суботах, неділях. В понеділок можна додавати гарячі страви без олії, а в середу і п’ятницю — сухоїдіння.
Під час другого етапу дозволяється їсти рослинну їжу без олії по понеділках, по вівторках і четвергах до страв можете додавати олію. В середу та п’ятницю дотримуйтесь сухоїдіння. А на вихідних можна додати до раціону рибу та олію. Дозволено на вихідні пити вино.tsn.ua
На третьому етапі, який вважається найсуворішим, можна їсти гарячі страви без олії у вівторок та четвер, олію до їжі дозволено додавати у суботу та неділю. А ось понеділок, середа та п’ятниця — сухоїдіння.
Забороненими є такі продукти: яйця, молочна продукція (сир, сметана, молоко, вершки, йогурт, вершкове масло), м’ясні бульйони, м’ясо.
Дозволяється їсти фрукти та овочі, гриби, каші, мед, горіхи, бобові.
Коли краще утриматися від посту
Якщо ви хочете дотримуватися посту, краще напередодні цього періоду проконсультуватися з лікарем, щоб не нашкодити своєму здоров’ю. Церква дозволяє пропускати піст вагітним, жінкам, які годують дітей, літнім людям, дітям до 12 років.
Також поститися не можна тим, хто хворіє на рак, діабет, туберкульоз, виразку шлунка, вірусний гепатит, гастрит з підвищенною кислотністю, анемію, нервові розлади.
Пам’ятайте, що будь-який піст — це стан душі і ваші відносини з Богом. Тому готуватися до Різдва можна щирою молитвою, добрими справами.Джерело