Напад на одну з країн НАТО? У ЄС ш0кували всіх: РФ з’їхала з глузду – перші подробиці

Борель: Росія може розширити військову діяльність проти країни НАТО.

Євросоюз має серйозні побоювання, що Росія може «розширити свою військову діяльність» проти країни НАТО, ЄС в інтерв’ю турецькому телеканалу CNN Turk верховний представник із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель.

Пише http://www.replikanews.org

«З одного боку, ми намагаємося підтримати Україну, з іншого боку, запобігти великій війні», — сказав він.

Боррель додав, що Росія може розширити свою військову діяльність і створити її проти країни Північноатлантичного альянсу. За його словами, у ЄС є серйозні побоювання щодо цього.

«Ми маємо ізолювати Росію від спільноти, ми маємо підтримувати Україну», — сказав він.

Боррель додав, що ЄС намагається завдати Росії серйозних економічних збитків, щоб вона не змогла продовжувати війну на території України.

Раніше Боррель в інтерв’ю французького радіо France Info закликав світову спільноту не допускати ескалації та не вступати у пряму війну з Росією. Він визнав, що в найгіршому випадку це призведе до початку третьої світової війни.

Також Боррель вже не вперше здійснить передчасну погоду щодо військової допомоги Україні.

Про це повідомляє Politico.

На самих ЄС у Версалі Боррель створив чіткі враження, що серед лідерів є згода використати ще 500 мільйонів євро з Європейського фонду світу (EPF) — фонд військової допомоги — для допомоги Україні в її боротьбі проти вторгнення Росії.

27 лютого ЄС вперше прийняв рішення про забезпечення зброї в країні, яка перебуває в стані війни.

“Вчора я запропонував це лідерам. Європейський фонд світу підвоїть свою підтримку з додатковими 500 [мільйонами] євро», – сказав Боррель журналістам у п’ятницю вранці.

На запитання, чи важко було переконатися, що країни-члени ЄС підтримають розширення EPF, Боррель відповів:

«Ні, ні. Усі добре усвідомлюють, що ми маємо посилити військову підтримку України, продовжувати тиснути на Росію… Отже, ще 500 мільйонів євро».

Але канцлер Німеччини Олаф Шольц і прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив, що збільшення на 500 мільйонів євро не було частиною їхнього обговорення. І про це не було зазначено в підсумковій заяві лідерів.